Image description
Roza Manus Hof te Olst

Roza Manus Hof te Olst

Voor de 14 nieuwe woningen op het perceel gelegen aan de Stationsstraat is gekozen voor een Sallandse jaren dertig stijl.
Stedenbouwkundig is gekozen voor het situeren van 2x4 starters woningen aan de Stationsweg met een kleine voortuin. De rijwoningen zorgen samen met de groene buffer aan de Hannie Schaftlaan voor een intiem/ beschermd binnengebied. Aan dit binnen gebied zijn de tuinen van de rijwoningen gelegen als ook de 2x 2onder1 kappers en de 2 vrijstaande woningen op ruime percelen.
Het binnen gebied is met zorg vorm gegeven als een eenheid, denkende aan een goed onderhouden erf met aandacht voor de bestrating en het groen. En praktisch natuurlijk met genoeg parkeerplaatsen.
Als er al een Sallandse jaren dertig architectuur bestaat dan wordt deze gekenmerkt door ambachtelijke baksteenarchitectuur, met grote indrukwekkende maar toch ook eenvoudige kapvormen met grote overstekken, erkers op de begane grond en zeer lange horizontale raampartijen op de 1e verdieping.
De rijwoningen zijn als een eenheid ontworpen en hebben een poortwerking richting erf. De daken zijn voorzien van een  doorlopend dak met een groot dakoverstek. De daken hebben een lagere goothoogte aan de achterzijde, asymmetrisch topgevels  bij de ingang naar het binnengebied en een aflopende dakhoogte richting de erfgrenzen. De daken zijn voorzien van een grijze dakpan. De dakkapellen zijn een keuze van de individuele opdrachtgever maar liggen qua maat en vorm vast en zijn voorzien van een plat dak en horizontale uitstraling.
De gevels zijn opgebouwd uit een rode baksteen met enkele zorgvuldig gekozen metselwerkdetails zoals een licht afwijkende steen, een andere voegkleur of een ander metselwerkverband. Algemeen heeft de voorgevel/ straatgevel weinig openingen, aangezien deze gevel een hoge geluidsbelasting heeft ten gevolge van het spoor. De raamopeningen op de 1e verdiepingen zijn met elkaar verbonden voor een horizontale werking. De begane grond is individueel en heeft kenmerken als kleine erkers. De hoekwoningen hebben afwijkende aantal raamopeningen waardoor een zware metselwerk hoek ontstaat en er plaats is voor raamopeningen in de zijgevels. De achtergevels van de rijwoningen worden gekenmerkt door grote raamopeningen op de tuin. De hoekwoningen grenzend aan de erfgrens zijn optioneel voorzien van een garage. De rijwoningen hebben allen een berging achter in de tuin.
De 2onder1kap woningen als de vrijstaande woningen zijn voorzien van eenvoudige dakvlakken; zadeldaken, met grote overstekken en aandacht voor het detail. De daken zijn voorzien van een grijze dakpan, dakkapellen zijn een keuze van de individuele opdrachtgever maar liggen qua maat en vorm vast en zijn voorzien van een plat dak en horizontale uitstraling.
De gevels zijn opgebouwd uit een rode baksteen met enkele zorgvuldig gekozen metselwerkdetails zoals een licht afwijkende steen, een andere voegkleur of een ander metselwerkverband. De raamopeningen op de 1e verdieping zijn met elkaar verbonden om het horizontale te benadrukken.
Voor de raamopeningen op de begane grond zijn Sallandse landelijke raamopeningen geïntroduceerd, ’t Melkmeisje’, in meerdere varianten. Gekenmerkt door in het midden een verticale raamopening uit 1, 2, 3 of 4 delen verbonden met hoge zijraampjes versterkt door het afwijkende horizontale metselwerkband. Binnen de gekozen typologie zijn er op de begane grond afwijkende raamopeningen, zoals vooraf ontworpen uitbreidingen in de vorm van erkers, gekozen. De woningen zijn voorzien van gemetselde garages.  

Gegevens:
Bouwtijd: 2010-2011 en 2014, Opdrachtgever: van Wijnen Projectontwikkeling Oost B.V., Architect: Architectenbureau 52Noord, Marcia Mulder, Constructie: Ingenieursbureau Peree, Aannemer: van Wijnen Deventer, Foto's: Veerle Koch Fotografie

 

>
<